Category Ενεργειακή αυτονομία

Ο παραγωγός του μήνα

ΑυτόνομοΚάθε μήνα αναφερόμαστε σε έναν από τους αρκετούς πλέον παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αξιοποιούν την ενέργεια που τους παρέχει η φύση και παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Ο κύριος Νίκος καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 750 W στη μόνιμη κατοικία του στη Λαυρεωτική και είναι ανεξάρτητος από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Περισσότερα

Αυτόνομο οικολογικό σπίτι στη Νορβηγία

Νορβηγικό σπίτιΣτην πόλη Larvick της Νορβηγίας το Νορβηγικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για κτίρια μηδενικών εκπομπών σε συνεργασία με αρχιτέκτονες  σχεδίασαν ένα σπίτι απολύτως αυτόνομο ενεργειακά...

Περισσότερα

Ο παραγωγός του μήνα

Παραγωγός του μήναΚάθε μήνα αναφερόμαστε σε έναν από τους αρκετούς πλέον παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αξιοποιούν την ενέργεια που τους παρέχει η φύση και παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Η κυρία Ελένη καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1,6 kW στη μόνιμη κατοικία της στην Αττική και είναι ανεξάρτητη από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Περισσότερα

Ο παραγωγός του μήνα

Πέτρος ΑττικήΚάθε μήνα αναφερόμαστε σε έναν από τους αρκετούς πλέον παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αξιοποιούν την ενέργεια που τους παρέχει η φύση και παράλληλα συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Ο κύριος Πέτρος καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1,5 KW στη μόνιμη κατοικία του στην Αττική και είναι ανεξάρτητος από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Περισσότερα

Ενεργειακή γειτονιά στην Ιαπωνία

Japan zero energy buildingΕνεργειακά κτίρια υπάρχουν πλέον σε πολλά μέρη του κόσμου, συχνά και σε περιοχές με δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Στα κτίρια αυτά επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, προστατεύεται το περιβάλλον ενώ το κόστος κατασκευής τους αποσβένεται μέσα σε λίγα χρόνια.

Στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας μια ολόκληρη γειτονιά είναι ενεργειακά αυτόνομη (zero energy neighborhood – ZEN). Η γειτονιά SMA-ECO (έξυπνη & οικολογική), όπως την έχουν ονομάσει, βρίσκεται σε προάστιο της πόλης και απαρτίζεται συνολικά από 45 κατοικίες...

Περισσότερα

Παραγωγός του μήνα

Αυτόνομο σύστημαΚάθε μήνα αναφερόμαστε σε έναν από τους αρκετούς πλέον παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι αξιοποιούν την ενέργεια που τους παρέχει η φύση και συμβάλλουν στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Ο κύριος Παναγιώτης στη Λαυρεωτική καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών και είναι ανεξάρτητος από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Περισσότερα

Από χώρος απορριμμάτων σε βιώσιμο πάρκο

Το 2015 θα ξεκινήσει στο Staten Island της Νέας Υόρκης η εγκατάσταση μιας φωτοβολταϊκής μονάδας συνολικής ισχύος 10MW. Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι θα τοποθετηθεί στο πάρκο Freshkills το οποίο μέχρι το 2001 αποτελούσε παγκοσμίως τη μεγαλύτερη μονάδα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ο όγκος των απορριμμάτων ξεπερνούσε σε ύψος το Άγαλμα της Ελευθερίας και φαινόταν από το διάστημα.

Το πάρκο Freshkills θα μεταμορφωθεί σε ένα μέρος βιώσιμο και θα αποτελέσει για τους Νεοϋορκ...

Περισσότερα

Το καλύτερο ηλιακό κτίριο του 2014

Κάθε χρόνο στα πλαίσια προώθησης της οικολογικής αρχιτεκτονικής και της βιώσιμης ανάπτυξης διοργανώνεται το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο (European Solar Decathlon) στο οποίο συναγωνίζονται ομάδες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν πλήρως λειτουργικά κτίρια τα οποία χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια.

solar_decathlon_2014_winners2-153[1]Η φετινή διοργάνωση έλαβε χώρα στην Γαλλία και τα είκοσι πράσινα κτίρια που έφτασαν στον τελικό ανεγέρθησαν στο Παρίσι...

Περισσότερα

ΑΠΕ για μια καλύτερη ζωή

pv lamp

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν την ιδιότητα να μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε περιοχές με υποβαθμισμένα ή ανύπαρκτα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Στην Αφρική ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού ενώ η πλειοψηφία μένει στο σκοτάδι μόλις δύσει ο ήλιος. Για την κάλυψη των αναγκών τους σε φωτισμό χρησιμοποιούν κυρίως λάμπες κηροζίνης και χρειάζεται να διαθέτουν μέχρι και 20% του εισοδήματος τους σε καύσιμα...

Περισσότερα

Ο γύρος του κόσμου με την ενέργεια του ήλιου

solar-impulse-2-first-flightΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμαστική πτήση του φωτοβολταϊκού αεροσκάφους SolarImpulse 2. Αντλώντας 100% ανανεώσιμη ενέργεια από τον ήλιο ο πιλότος MarkusScherdelπραγματοποίησε πτήση διάρκειας δυο ωρών και 17 λεπτών με ταχύτητα εδάφους 55,6 χλμ/ώρα φτάνοντας σε υψόμετρο 1.670 μ. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποτελεί συνέχεια του πρωτότυπου HB-SIAτο οποίο έχοντας ολοκληρώσει πολλές ώρες δοκιμαστικών πτήσεων τροφοδότησε το σχεδιασμό και την κατασκευή του SolarImpulse 2...

Περισσότερα