Από χώρος απορριμμάτων σε βιώσιμο πάρκο

Το 2015 θα ξεκινήσει στο Staten Island της Νέας Υόρκης η εγκατάσταση μιας φωτοβολταϊκής μονάδας συνολικής ισχύος 10MW. Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι θα τοποθετηθεί στο πάρκο Freshkills το οποίο μέχρι το 2001 αποτελούσε παγκοσμίως τη μεγαλύτερη μονάδα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Ο όγκος των απορριμμάτων ξεπερνούσε σε ύψος το Άγαλμα της Ελευθερίας και φαινόταν από το διάστημα.

Το πάρκο Freshkills θα μεταμορφωθεί σε ένα μέρος βιώσιμο και θα αποτελέσει για τους Νεοϋορκέζους ένα πράσινο πνεύμονα. Η συγκεκριμένη μονάδα θα αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας της Νέας Υόρκης σε ποσοστό 50% ενώ στο ίδιο πάρκο λειτουργεί επίσης ένα εργοστάσιο που εκμεταλλεύεται την ενέργεια από την καύση των απορριμμάτων και παράγει βιοαέριο.

Από χώρος σκουπιδιών_φωτό

Στο πάρκο Freshkills έχουν αποκατασταθεί οι υγροβιότοποι και η βλάστηση της περιοχής και έχουν δημιουργηθεί γήπεδα και χώροι αναψυχής. Απομένει ακόμη αρκετή δουλειά για την πλήρη αποκατάσταση του πάρκου, ωστόσο το Freshkills είναι μια απόδειξη πως οι ζημιές που προκαλέσαμε στην φύση στο παρελθόν μπορούν να διορθωθούν αρκεί να υπάρχει η θέληση.

Sources:

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2013/11/us-biggest-landfill-to-become-new-york-citys-biggest-solar-project

http://freshkillspark.org/the-park/chronology-of-the-freshkills-park-site

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>