Ενεργειακά αυτόνομο νησί στα Κανάρια Νησιά

el-iero-anemogennitriaΤο Ελ Ιέρο, το πιο απομακρυσμένο από τα Κανάρια Νησιά, έχει επιτύχει να παράγει όλη την ενέργεια του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από υδροηλεκτρικά και ανεμογεννήτριες. Η περίσσια ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται για το ανέβασμα νερού σε μια δεξαμενή η οποία βρίσκεται 700 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Σε περίπτωση άπνοιας το νερό κυλά προς τα κάτω με αποτέλεσμα το υδροηλεκτρικό σύστημα να παράγει την απαιτούμενη ενέργεια.

Ετησίως παράγονται 48 γιγαβατώρες από ΑΠΕ και επιτυγχάνεται 100% κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα του νησιού. Παράλληλα αποτρέπεται η έλκυση 18.700 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στον ατμόσφαιρα. Πριν την κατασκευή του συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, οι περίπου 10.000 κάτοικοι του νησιού κατανάλωναν ετησίως 6.600 τόνους πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνονταν το κόστος μεταφοράς τις καύσιμης ύλης το οποίο ήταν επίσης πολύ υψηλό.

Για το 2020 οι αρχές του νησιού έχουν θέση ως στόχο όλα τα αυτοκίνητα να έχουν αλλαχτεί με ηλεκτρικά και τότε οι κάτοικοι θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα πραγματικά καθαρό περιβάλλον!

Source:www.naftemporiki.gr

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>