Η Ισλανδία πέτυχε 100% ενεργειακή αυτονομία με πράσινη ενέργεια

icelandΗ Ισλανδία κατάφερε μετά από 30 χρόνια εντατικών προσπαθειών και οργανωμένης στρατηγικής να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το πετρέλαιο και τον άνθρακα και σήμερα πλέον καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η οικονομική κρίση που πέρασε το 2008 δεν απομάκρυνε καθόλου την χώρα από τον στόχο της, απεναντίας, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γκρίμσον, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν αυτές που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Η χώρα πλέον παράγει όλη την ενέργεια που χρειάζεται για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των κατοικιών από ΑΠΕ με τελικό στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τον εισαγόμενο άνθρακα και το πετρέλαιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ισλανδίας, η γεωθερμική ενέργεια αποτέλεσε εκτός των άλλων και μια σταθερή βάση για τη διάσωση της οικονομίας καθώς παράλληλα με τη δημιουργία νέων βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία, αναπτύχθηκε και ο οικολογικός τουρισμός. Συγκεκριμένα, το 20% του συνόλου των τουριστών που ταξιδεύουν στην Ισλανδία επιλέγουν να επισκέπτονται μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Οι προσπάθειες της Ισλανδίας για αυτονομία δεν σταματούν εδώ. Επόμενος στόχος της είναι μέχρι το 2050 να χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά το υδρογόνο. Για το σκοπό αυτό, η χώρα συμμετέχει σε πολλές έρευνες σχετικές με τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο κίνησης, ώστε να καταλήξει στον βέλτιστο τρόπο παραγωγής υδρογόνου με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή http://www.reneweconomy.com/

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>