Παραγωγή ενέργειας από σωλήνες ύδρευσης

portlandlucidpipeΜία νέα απλή και αποδοτική τεχνολογία εφαρμόζεται από το 2015 στην πόλη του Πόρτλαντ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ, με την οποία παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια από τη  ροή του νερού μέσα στους αγωγούς ύδρευσης της πόλης. Οι αγωγοί ύδρευσης περιέχουν τέσσερα πτερύγια μήκους ενός μέτρου, τα οποία περιστρέφονται καθώς το νερό ρέει κι έτσι τροφοδοτούν το δίκτυο της πόλης με ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να επηρεάζεται η ροή του τρεχούμενου νερού. Με την τεχνολογία αυτή αξιοποιείται το ήδη τρεχούμενο στους αγωγούς ύδρευσης νερό και παράλληλα παράγεται ενέργεια οποιαδήποτε στιγμή της μέρας, αφού το νερό μέσα στους αγωγούς ρέει συνεχώς.

Το συνολικής ισχύος 200kW υδροηλεκτρικό σύστημα εγκαταστάθηκε και πέρασε από ελέγχους αποδοτικότητας μέσα στο 2015. Σε βάθος εικοσαετίας υπολογίζεται ότι οι αγωγοί θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 1.100 μεγαβατώρες ετησίως, δηλαδή ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 150 νοικοκυριά ετησίως.

Το Πόρτλαντ έχει βραβευτεί ως μια από τις 10 πιο πράσινες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με τα βραβεία City Climate Leadership Awards του 2014 και συνεχίζει να αναζητεί καινοτόμους τρόπους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγή www.gizmag.com

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>