Ο ήλιος φωτίζει τις νύχτες στη Ρουάντα

Η πρώτη μεγάλη φάρμα παραγωγής ηλιακής ενέργειας έγινε πλέον πραγματικότητα στην ανατολική Αφρική με την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 8,5 MW. Ο σταθμός αποτελείται από 28.360 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μάλιστα είναι παρατεταγμένα στο σχήμα της αφρικανικής ηπείρου στους καταπράσινους λόφους του χωριού Agahozo-Shalom. Το πρώτο χρόνο λειτουργίας παρήγαγε περίπου 15 εκατομμύρια κιλοβατώρες και έδωσε ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 15.000 σπίτια, δημιούργησε 350 θέσεις εργασίας και αύξησε την παραγωγή ενέργειας της χώρας κατά 6%. Η μίσθωση της έκτασης όπου βρίσκεται η εγκατάσταση παρέχει τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων στο χωριό, το οποίο προσφέρει σπίτι, εκπαίδευση και εξωσχολικές δραστηριότητες σε 512 ευάλωτους νέους και παιδιά της Ρουάντα που έμειναν ορφανοί.

rwanad pv

H υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το Φεβρουάριου του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, αποτελώντας το ταχύτερο έργο που έγινε στην Αφρική. Πρόκειται για ένα έργο πρότυπο στην Αφρική, η οποία έχει άφθονο ήλιο που μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να ηλεκτροδοτηθούν απομακρυσμένες περιοχές που μέχρι σήμερα δεν έχουν καμία παροχή ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για πολλούς επενδυτές κι έχουν ήδη γίνει συμφωνίες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων για 250.000 σπίτια. Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν περήφανοι που υπάρχει ένα τέτοιο έργο στα μέρη τους, αφού όπως λένε «η ηλιακή ενέργεια είναι ο τρόπος να πορευτούμε μπροστά».

Πηγή: http://www.theguardian.com

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>