Το πρώτο 100% οικολογικό αεροδρόμιο του κόσμου

galapagos airportΤο πρώτο ολοκληρωτικά οικολογικό  αεροδρόμιο στον κόσμο έγινε πραγματικότητα στο νησί Μπάλτρα στο αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελεί μια από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Το αεροδρόμιο Seymour, όπως ονομάζεται το αεροδρόμιο του νησιού, κατασκευάστηκε το 2012 και είναι το πρώτο 100% οικολογικό αεροδρόμιο, αφού ενσωματώνει  πολλές  πράσινες  τεχνολογίες και φιλικές  προς το περιβάλλον  πρακτικές, ανάμεσά τους και η κατασκευή του, η  οποία  πραγματοποιήθηκε κατά 80% από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά, προερχόμενα από παλαιότερο αεροδρόμιο της περιοχής. Τα κτίρια του αεροδρομίου διαθέτουν σύστημα αισθητήρων που ανοίγει και κλείνει τα παράθυρα ανάλογα με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, στο χώρο έχουν φυτευτεί  ενδημικά φυτά, ενώ το πόσιμο νερό του αεροδρομίου  προέρχεται από ειδικές  μονάδες  αφαλάτωσης.

Από το πράσινο αυτό αεροδρόμιο δεν λείπουν βέβαια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες καλύπτουν  τις συνολικές  ενεργειακές  ανάγκες του, με ποσοστό 35%  να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια και το υπόλοιπο 65% από αιολική. To Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (Green Building Council ) των ΗΠΑ επικρότησε την προσπάθεια αυτή, με την απονομή βραβείου και με τη χρηματοδότηση της κατασκευής του που ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα περιβαλλοντικά βραβεία έχουν απονεμηθεί στο αεροδρόμιο Λόγκαν  της  Βοστώνης και σε αεροδρόμια στην Ελβετία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ  δρομολογούνται  σχέδια  για  την κατασκευή νέων οικολογικών αεροδρομίων  στις  Φιλιππίνες και το Μεξικό.

Πηγή http://www.dailymail.co.uk

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>