Η Ουρουγουάη καλύπτει το 94,5% των ενεργειακών της αναγκών με ΑΠΕ

Η Ουρουγουάη είναι μια μικρή χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό μόλις 3,4 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία μέσα σε λιγότερα από 10 χρόνια κατάφερε να μειώσει κατακόρυφα το ανθρακικό της αποτύπωμα καθώς και τα κόστη ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της πολιτικής της κλιματικής αλλαγής της χώρας, Ramón Méndez, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν πλέον το 94,5% της ηλεκτρικής της ενέργειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσοστό αυτό η χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 15 χρόνια η εισαγωγή πετρελαίου κάλυπτε το 27% των εισαγωγών της Ουρουγουάης, ενώ παράλληλα προετοιμαζόταν ένας νέος αγωγός παροχής φυσικού αερίου. Ωστόσο, η χώρα αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να στραφεί στις ΑΠΕ. Σήμερα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας και στη χρήση βιομάζας ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι διακοπές ρεύματος λόγω της σταθερής παραγωγής ενέργειας. Ο Méndez δήλωσε το Δεκέμβρη του 2015 ότι, ως το 2017, η Ουρουγουάη θα έχει μειώσει κατά 88% τις ανθρακικές εκπομπές συγκριτικά με το μέσο όρο των ετών 2009-2013, δήλωση που αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες εθνικές υποσχέσεις που έχουν δοθεί παγκοσμίως.

Πηγή http://www.theguardian.com

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>