Νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στη Μ. Βρετανία

uk clean energyΣύμφωνα με δημοσίευση του υπουργείου ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της Μ. Βρετανίας, το 1/4 καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015 ήταν «πράσινη», ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2015 καταγράφηκε ότι το 24,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προήλθε από ΑΠΕ, ποσοστό 5,6% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Αναλυτικότερα σημειώνεται ότι παράχθηκε 26% περισσότερη αιολική ενέργεια, δίνοντας ρεύμα σε 9,8 εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, ενώ η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 86% και η βιοενέργεια κατά 28%.

Συνολικά, το έτος 2015 οι ΑΠΕ παρήγαγαν 83,3 ΤWh ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 64,7 ΤWh που σημειώθηκαν στη χώρα το 2014, ενώ στη Σκωτία μόνο η παραγωγή έφτασε στις 2,9 ΤWh. Η αύξηση αυτή οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας πολλών ανθρακωρυχείων στη χώρα και σε σημαντική μείωση εισαγωγών άνθρακα, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε 27% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας έτσι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και το κόστος του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος, με τους καταναλωτές να πληρώνουν 1,4% λιγότερα χρήματα.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν την δυνατότητα να παράγουν τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας, μειώνοντας τους ρύπους και τα κόστη, τόσο προς όφελος του περιβάλλοντος όσο και του καταναλωτή. Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να εισχωρήσει η «πράσινη» ενέργεια και σε άλλους τομείς εκτός της ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι η θέρμανση και οι μεταφορές, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το έτος 2020.

Πηγή http://www.renewableenergyworld.com/

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>