Ενεργειακό χαλί στο βυθό της θάλασσας

seafloor_carpet

Η ενέργεια που παράγεται από την κίνηση των κυμάτων, γνωστή ως κυματική ενέργεια, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Μια ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, εμπνευσμένη από την δυνατότητα απορρόφησης της κυματικής ενέργειας από τον λασπώδη βυθό της θάλασσας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Στα πλαίσια μιας πειραματικής διαδικασίας η ομάδα των μηχανικών έφτιαξε ένα «χαλί» που συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο βυθός των ακτών και τα πρώτα  αποτελέσματα δείχνουν ότι παράγει περισσότερη ενέργεια από τα μέχρι τώρα γνωστά συστήματα εκμετάλλευσης κυματικής ενέργειας.

Το χαλί, που είναι φτιαγμένο από ένα είδος καουτσούκ, χρησιμοποιεί την κίνηση των κυμάτων για να δημιουργήσει υδραυλική πίεση σε κυλίνδρους που είναι τοποθετημένοι κάτω από αυτό με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με δυνατότητα να απορροφήσει πάνω από 90% από την ενέργεια του κάθε κύματος το κάθε τετραγωνικό μέτρο ‘χαλιού’ παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες δυο νοικοκυριών. Η τεχνολογία αυτή είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και αναμένεται να έχει εμπορική χρήση μετά από 10 χρόνια αλλά δίνει μεγάλες ελπίδες για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη μας.

Source: www.gizmag.com

One comment to Ενεργειακό χαλί στο βυθό της θάλασσας

  • I Kapranos  says:

    Καλό!!! Δεν θέλω όμως τέτοια σε μας, που θα πηγαίνουμε για ψαροντούφεκο μετά; :) Καλημέρα!! :)

    Mar 5, 2014, 5:34, ο/η ZEIS – Zone of Energy Innovative Systems έγραψε:

    >
    >

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>